El meu Web
Aplicació oficial 'El Tiempo de AEMET' (Android e iOS)
Contactar
Mapa web
Seguix-nos en Facebook
Seguix-nos en Twitter
AEMET blog.es
Seguix-nos en YouTube
RSS

El Sistema d'Avaluació I Avisos de Tempestes de Pols I Arena de l'Organització Meteorologica Mundial (SDS-WAS). Centre Regional per al Nord d'Àfrica, Orient Mitjà I Europa

El Sistema d'Avaluació i Avisos de Tempestes de Pols i Arena (SDS-WAS) és un projecte coordinat per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) a través del programa de Vigilància Atmosfèrica Global (GAW) i del Programa Mundial de Recerca Meteorològica (WWRP).

Es va posar en marxa el 2007 com a resposta a la necessitat expressada per molts països membres de l'OMM de disposar de ferramentes per a un millor seguiment i predicció de les tempestes de pols i per comprendre millor la seua influència en el temps i el clima.

Centre Regional per al Nord d'Àfrica, Orient Mitjà I Europa SDS-WAS
Centre Regional per al Nord d'Àfrica, Orient Mitjà I Europa SDS-WAS
 
El Centre Regional per al Nord d'Àfrica, Orient Mitjà i Europa es va crear el 2010 per coordinar les activitats de l'SDS-WAS a nivell regional. Està gestionat per un consorci de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Des de la seua creació ha coordinat diverses iniciatives d'investigació científica a nivell internacional, algunes amb un marcat caràcter interdisciplinari. En elles han participat diverses organitzacions tant de la regió com d'altres parts del món, incloent serveis meteorològics nacionals, agències mediambientals, instituts de recerca i organitzacions internacionals. Es pot esmentar l'estreta col·laboració amb el Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini (ECMFC) a través dels programes MACC i CAMS.

 

El portal d'Internet del Centre s'ha convertit en un lloc de referència on els visitants poden trobar les darreres observacions i les prediccions dels models més avançats. Les activitats del Centre inclouen la inter-comparació diària de models i l'avaluació dels pronòstics mitjançant la seua comparació amb dades observades des de terra i des de satèl·lit. Així mateix, s'elaboren productes multi-model basats en tècniques de predicció per conjunts.

El Centre Regional ha participat en diverses iniciatives d'organitzacions internacionals com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), el Grup d'Experts en els Aspectes Científics del Medi Ambient Marítim (GESAMP ) o el Consorci Europeu per a l'Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT).

La utilitat potencial de les prediccions experimentals de pols ha estat àmpliament reconeguda, de manera que el 2013 el Consell Executiu de l'OMM va designar el consorci d'AEMET i el BSC-CNS per acollir el primer Centre Meteorològic Regional Especialitzat en Predicció de Pols i Arena Atmosfèrics que haurà de generar i distribuir diàriament prediccions operatives per al Nord d'Àfrica, Orient Mitjà i Europa. El nou centre, anomenat Barcelona Dust Forecast Center (BDFC) va iniciar la seua activitat al febrer de 2014.

Email
Compartir a Twitter
© AEMET. Autoritzat l'ús de la informació i la seua reproducció citant AEMET com a autora de la mateixa.
Aplicació oficial 'El Tiempo de AEMET' (Android e iOS)
Seguix-nos en Facebook
Seguix-nos en Twitter
AEMET blog.es
Seguix-nos en YouTube
RSS